
مکان: تهران. مرکز همایشهای بین المللی برج میلاد
پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان، بعد از ظهر روز، 11 دی ماه 93 مصادف با سرآغاز امامت حجت ابن الحسن عسکری(ع) و در آستانه هفته وحدت و میلاد پیامبر اکرم(ص) با حضور نمایندگانی از 45کشور جهان در مرکز همایش های بین المللی برج میلاد تهران برگزار شد.
در مراسم آغازین این دوره از مسابقات، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان، هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حمیدرضا طیبی رئیس مسابقات و رئیس جهاد دانشگاهی، مهدی فیض نائب رئیس شورای سیاست گذاری مسابقات و معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، حجت الاسلام والمسلمین میثم امرودی معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران، حمید صابرفرزام دبیر مسابقات، رئیس سازمان فعالیت های قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل خبرگزاری ایکنا، جمعی از مسئولان دستگاه های قرآنی، اساتید و پیشکسوتان قرآنی کشور و همچنین تعدادی از دانشجویان نظامی نیز حضور داشتند.
آغازگر مراسم آغازین مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان، تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط مجید فقیه، نفر اول چهارمین دوره مسابقات بود و پس از طنین انداز شدن کلام الله در سالن همایش های برج میلاد که با حضور پرشور شهروندان تهرانی و قرآن دوستان انجام شد.
«عباس سلیمی«خادم القرآن و پیشکسوت قرآنی کشورمان مجری مراسم افتتاحیه مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان بود که در این بخش از برنامه از حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی دعوت کرد تا به ارائه گزارشی درباره این دوره از مسابقات بپردازد.
سخنرانی حمیدرضا طیبی، رئیس پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان طی سخنانی در این مراسم اظهار کرد: این مسابقات با هدف تقویت اعتقاد دانشجویان جهان اسلام در راستای گسترش تمدن نوین اسلامی برگزار میشود و علاوه بر این اهداف دیگری همچون تأکید بر یادگیری قرآن کریم را دنبال میکند.
وی دیگر اهداف این مسابقات را آشنایی دانشجویان مسلمان با چهره قرآنی جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود: در این مسابقات تلاش شده است تا بیشتر به مباحث تفسیر و تدبر قرآن کریم که هدف اصلی مطالعه قرآن کریم نیز هست، توجه شود و بیشترین تاکید را بر این موضوع داریم.
رئیس جهاد دانشگاهی یادآور شد: در همین ارتباط دو همایش بینالمللی را با حضور پژوهشگران و نخبگان قرآنی جهان در حاشیه مسابقاتی که به عنوان تنها مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویی است، برگزار خواهد شد.
طیبی در پایان به تجلیل از برگزارکنندگان این مسابقات پرداخت و خاطرنشان کرد: در این دوره از مسابقات شهرداری به عنوان حامی اصلی در کنار برگزارکنندگان مسابقات بوده است. ضمن اینکه باید از وزارت امور خارجه، سازمان اوقاف و امور خیریه، وزارت ارشاد، سازمان فعالیتهای قرآنی داشگاهیان کشور و معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی که تلاش بسیاری در برگزاری مطلوب این مسابقات داشتهاند تقدیر ویژه کرد.
ابتهال خوانی سیدکریم موسوی در سالن همایش های برج میلاد
ابتهال خوانی «سیدکریم موسوی» قاری و مبتهل خوان خوزستان از دیگر بخش های این مراسم بود که پس از ابتهال خوانی، سالن همایش های بین المللی برج میلاد برای سخنرانی ریاست جمهوری آماده شد.
در این بخش از مراسم که با پخش زنده از شبکه قرآن و معارف سیما و شبکه رادیویی قرآن همراه بود، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان اظهار کرد:
سرآغاز پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان با حضور 45 کشور جهان در روز آغاز امامت ولی امر مسلمین امام عصر(عج) و در نخستین روز سال میلادی که این ایام نیز به نام عیسی مسیح روح الله و کلمهالله است به فال نیک میگیریم.
رئیسجمهور افزود: انس با قرآن آن هم اگر از نسل جوان و دانشگاه و دانشگاهیان باشد، جلوهای خاص دارد؛ بیتردید مهمترین پیوند جهان اسلام و مسلمانان جهان، قرآن است.
وی با عنوان این مطلب که صلوات، زکات، حج، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر و... نیز ما مسلمانان را به یکدیگر نزدیک و متصل میکند، گفت: همچنین مراسم مهم عبادی ـ سیاسی حج نیز مظهر وحدت مسلمانان است و ما مسلمانان را به هم نزدیک کرده و پیوندی میان ما ایجاد میکند.
روحانی با یادآوری اینکه عشق به قرآن و خاندان پیامبر اکرم(ص) نیز مایه وحدت ما مسلمانان است، ادامه داد: بیتردید قرآن آن ثقل اکبر است که پیامبر اکرم(ص) گفت: «انِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثَّقَلَیْنِ کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیْتِی» قرآن، مایه هدایت ما مسلمانان بعد از دوران حیات پیامبر عظیم شأن اسلام است؛ بیتردید قرآن کتاب خداوند و عترت و خاندان رسالت است.
وی اظهار کرد: شاید در میان همه ادیان آسمانی، آن کتاب آسمانی که به خوبی حفظ شده و دست نخورده و تحریف نشده است فقط قرآن باشد. امروز در میان مردم، کتب آسمانی دیگری نیز حضور دارند اما آن کتابی که به همان صورتی که نازل شده و به همان ترتیبی که پیامبر اکرم(ص) از نظر تنظیم خواسته است که از سوره حمد آغاز و با سوره ناس ختم شود، قرآن است.
رئیس جمهور افزود: آن کتابی که یک آیه آن، یک سطر آن، یک کلمه آن، یک حرف آن و یک اعراب آن دست نخورده است، قرآن مجید است که البته این کتاب تنها مایه رحمت برای ما مسلمانان نیست بلکه مایه رحمت و برکت و نور برای همه مردم جهان و تاریخ بوده، هست و خواهد بود.
وی با بیان اینکه قرآن راه تفکر را برای بشر باز کرده است، گفت: قرآن تنها کتاب شریعت نیست، که ویژه مسلمانان باشد بلکه کتاب معرفت و حکمت و جهانبینی جدید است.
روحانی اضافه کرد: قرآن هم اخلاق، هم شریعت، هم طریقت، هم معرفت و هم حکمت دارد؛ قرآن فقط برای آن نیست که آیات آن را که ظاهری زیبا و باطنی عمیق دارد و حتی ساخت ظاهری آن هم با وجود جمع شدن تمام عالمان، متفکران، دانشمندان و ... امکانپذیر نیست، بخوانیم، بلکه مهم تر از اعجاز کلام و زیبایی ظاهر، عمق باطنی قرآن است.
وی ادامه داد: قرآن برای آن نیست که آیات آن را به خوبی بخوانیم و با خواندن آن فضای اطراف خود را معطر و زیبا کنیم و از آن فضا لذت ببریم حتی برای آن نیست که آیات را بفهمیم و عمل کنیم بلکه قرآن بالاتر از این است، زیرا قرآن راه را به ما نشان میدهد. قرآن راه هدایت، راه پیشرفت، راه توسعه، راه تمدن، راه وحدت و برادری و راه اتحاد و مسیر خودباوری را به ما نشان میدهد.
رئیسجمهور در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: ما آن روزی عقب ماندیم و از پیشرفت فاصله گرفتیم که از قرآن جدا شدیم و باید به قرآن برگردیم. راه نجات ما مسلمانان بازگشت به قرآن است.
وی با بیان اینکه مبارکترین میلاد برای ما مسلمانان، میلاد قرآن است، افزود: میلاد قرآن، میلاد نور و هدایت است. قرآن کلام خداست و زمانی که قرآن میخوانیم، خداوند ما با صحبت میکند پس چه افتخاری بالاتر از این که خدا با ما سخن گفته است. هر روزی که قرآن را بخوانی، صدای حق را میشنوی.
وی با طرح این پرسش که آیا قرآن برای عصر، دوره و زمان خاصی است؟ گفت: قرآن چشمهای است که همواره جوشان بوده و خواهد بود و این ما هستیم که در حد نیاز و توان خود، چشمهای از آن را مینوشیم. قرآن، چشمه دائمی و در حال حرکت است.
روحانی با عنوان این مطلب که قرآن مدام در حال تحول است، افزود: امروز برداشتهایی که از این چشمه زلال میکنیم بشر 100 سال پیش این برداشتها را نداشت که دلیل آن همان متحول بودن قرآن است. قرآن هر روز سخن نو برای ما دارد.
وی یادآور شد: قرآن، رستگاری و گشایش هرروزه برای ما است، چه زیباست اگر قرآن رشته پیوند بین همه مسلمانان باشد و زیباتر از آن، این است که از قرآن به درستی بهره بگیریم.
رئیسجمهور با بیان اینکه خداوند سه کتاب پیش روی ما گشوده است، اظهار کرد: کتاب اول، کتاب طبیعت، خلقت و آفرینش است؛ به این معنی که در آفرینش باید دقت و مطالعه کنیم و دریابیم خداوند چگونه زمین و آسمان را شش دوران آفرید. کتاب خلقت، کتاب مطالعه و درک و فهم عمیق انسانها است و بشر هر روز از آن دریافت جدیدی دارد.
وی افزود: کتاب دوم، کتاب تاریخ و عبرت از گذشتگان است که آن هم به ما امر شده تا از تاریخ گذشتگان بهره ببریم و ببینیم عاقبت دیگران در این تاریخ چه بوده و چگونه پیشرفت کرده، شکست خورده یا پیروز شدهاند. در خود قرآن نیز بخشی از آیات و قصص به سرنوشت پیامبران اختصاص دارد.
روحانی در ادامه گفت: سومین کتاب وحی الهی، قرآن مجید است؛ باید از هر سه کتاب استفاده کنیم و هر سه کتاب باید با هم باشند. خالق قرآن همان خدای خالق جهان و آفرینش است و خدایی است که با اراده او به حرکت درآمد.
وی با عنوان این مطلب که امروز نیازمند وحدت، علم، پیشرفت، خودباوری، ایستادگی و استقامت هستیم، ادامه داد: قرآن میتواند به ما بیاموزد که از کدام راه برویم.
رئیسجمهور افزود: چرا دیگران باید در دنیا بتوانند برای سرنوشت مسلمانان تصمیم بگیرند؟ و چکمهپوشان آنها در سرزمین مسلمانان حضور پیدا کرده و برای جهان اسلام تصمیم بگیرند؟ چرا امروز با تصمیم دیگران، منافع و آینده جهان اسلام در مسیر دیگری قرار گیرد؟
وی اظهار کرد: ما قادریم و میتوانیم در پناه قرآن، فهم قرآن و عمل به قرآن اجازه ندهیم که دیگران برای ما تصمیمگیری کنند. ما در جمهوری اسلامی ایران به انقلابی به رهبری امام خمینی(ره) و هدایت مقام معظم رهبری افتخار میکنیم.
روحانی ادامه داد: مسلمانان جهان که در کنار قرآن هستند، به قرآن، اسلام و فرهنگ قرآنی خود افتخار میکنند؛ اگر خودباوری و وحدت در میان مسلمانان و بازگشت به هویت اسلامی باشد، می توانیم آینده کشورهای اسلامی را بهتر از امروز بسازیم.
وی در پایان عنوان کرد: به شرکتکنندگان در پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان خیر مقدم میگویم و از خداوند میخواهم همه ما را موفق کند تا قرآن را بخوانیم، بفهمیم و به آن عمل کنیم و سرنوشت ما توام با سعادت در سایه قرآن باشد.
برنامه این بخش از مراسم آغازین مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان، ابتهال خوانی «شیخ العسلی» قاری و مبتهل خوان کشور سوریه بود که پس از ابتهال خوانی این مبتهل خوان سوری، نوبت به سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین میثم امرودی معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران رسید.
گرفتاری در چنگ استکبار از بی توجهی به قرآن است
حجت الاسلام والمسلمین امرودی طی سخنانی اظهار کرد: امروز هر آسیبی که در سطح دنیا، اسلام را تهدید می کند چنانکه برخی از کشورهای اسلامی ما در چنگ استکبار اسیر هستند، همه از بی توجهی به قرآن، توصیه ها و آموزه های آن است.
وی افزود: عامل نجات از این تهدیدها همین وحدت است، قرآن به مسلمانان توصیه می کند که مسلمانان از کثرت دشمنان نهراسند و از قلت خود نگران نباشند. اگر دشمنان امروز به قرآن، دین و مسلمانان و کشورهای اسلامی تعرض می کنند، از عدم توجه به این توصیه های قرآن است.
در این بخش از مراسم، پیام دبیرکل آیسسکو به پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان توسط عباس صدری، دبیر منطقهای این سازمان در تهران قرائت شد.
پیام دکتر عبدالعزیز عثمان التویجری، مدیرکل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی اسلامی (آیسسکو) به پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان
قرائت شده توسط دکتر عباس صدری، مدیر دفتر منطقهای آیسسکو در تهران
بسم الله الرحمن الرحیم
عالیجنابان،
میهمانان گرامی،
خانمها و آقایان،
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
مفتخرم که پیام دکتر عثمان التویجری مدیرکل آیسسکو را (به شرح ذیل) برای شما قرائت کنم:
مایه خرسندی سازمان آیسسکو است که (مراسم آغازین) پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان را، که این سازمان توجه ویژهای به آن دارد، مورد خطاب قرار دهد.
امروز که جهان اسلام با چالشهای گوناگونی مواجه است، ضروری است از هیچ تلاشی برای تحکیم وحدت میان کشورهای اسلامی دریغ نورزیم. بدون شک، ارزشهای قرآنی پایه و اساس همبستگی اسلامی در سراسر جهان هستند. از همین روست که آیسسکو، بنا بر برنامه عملیاتی خود، هر سال بیش از 600 فعالیت مختلف را سازماندهی میکند که 200 فعالیت آن مربوط به بخش فرهنگ و ارتباطات است و بیش از 40 برنامه نیز مربوط به فعالیتهای قرآنی میشود، از جمله برگزاری کارگاهها، برنامههای توسعهای برای مدارس قرآنی، گسترش مواد آموزشی زبان عربی برای یادگیری قرآن و برگزاری سمینارهای مختلف با هدف تقویت وحدت و همبستگی میان مسلمانان- به عنوان یکی از اهداف اصلی آیسسکو.
خانمها و آقایان،
امروز حدود یک میلیارد جوان در سراسر دنیا زندگی میکنند، یعنی تعداد جوانان جهان بیش از هر زمان دیگری در طول تاریخ است. در این میان، تعداد زیادی از جوانان در کشورهای اسلامی یا در جوامع اسلامی کشورهای غیر مسلمان زندگی میکنند و ما در آیسسکو معتقدیم که آموزش و ترویج فرهنگ قرآن برای پاسخگویی به نیازهای دینی این جوانان اهمیت ویژهای دارد.
جوانان فعالترین اعضای جامعه هستند و افکار، دغدغهها و فعالیتهای آنان بر شکلگیری باورها، نگرشها و رفتارها در جامعه تاثیرگذار است و از آنجا که اسلام یک دین عملی است، آموزهها و ارزشهای قرآنی نه تنها برای شکلدهی به عقاید نسل کنونی و آینده مسلمانان، بلکه برای نشان دادن راه برای رسیدن به زندگی سالم ضروری هستند.
خانمها و آقایان،
قرآن که یکی از مقدس ترین و روحانیترین متون تاریخ است، پایههای دین و اصول رفتار اخلاقی را تبیین میکند. این کتاب فقط مجموعهای از قوانین یا حقایق نیست بلکه کتابی است که یک بنای مستحکم در دل خواننده ایجاد کرده و ایمان و معنویت او را تقویت میکند. صرفنظر از هرگونه چالشی که فرد در زندگی با آن مواجه میشود، قرآن بدون شک برای وی آسودگی خاطر و امید فراهم میآورد. البته برای تقویت ایمان و باورها، قرآن افراد را به تحقیق و بررسی فرا میخواند تا راه خود را استوارتر و راسختر پیدا کنند. برخی از آموزههای قرآن که به این امر سفارش میکنند، عبارتند از: تفکر، تدبر، تعقل، بصیرت، تفقه و تذکر.
بر همه مسلمانان واجب است که درباره این اصول تحقیق و بررسی کنند تا بتوانند راه صحیح و راه نادرست را از هم تشخیص دهند.
خانمها و آقایان،
همان طور که همه میدانیم، قرآن به صورت کلام به پیامبر (ص) رسیده و به همین دلیل همه مسلمانان ارزش زیادی برای قرائت قرآن قائلند. ما معتقدیم که تلاوت قرآن برکت زیادی به همراه دارد و یک منبع الهام است. از دید مسلمانان، قرائت و حفظ قرآن بهترین راه برای تجربه قرآنی است چرا که از این طریق صوت، آهنگ و تلفظ اولیه کلمات وحی به انسان منتقل میشوند. با آن که قرآن به بیش از 100 زبان ترجمه شده، مسلمانان در سراسر جهان مشتاقند که این کتاب آسمانی را به زبان اصلی آن تلاوت کرده و حفظ کنند. البته خیلیها به زبان عربی صحبت نمیکنند و آن را نمیفهمند، اما این کار باعث تقویت همبستگی میان مومنین در سطح جهان میشود.
خانمها و آقایان،
همان طور که در برنامه عملیاتی آیسسکو به روشنی تاکید شده، توسعه برنامه درسی آموزشهای اسلامی برپایه بصیرت قرآنی اهمیت زیادی دارد و باید برای مدرسین این عرصه برنامه و آموزشهای لازم فراهم شود و مراکز قرآنی به آموزش مطالعه و حفظ قرآن کریم تشویق شوند. در این زمینه لازم است که مدرسین قرآنی در کشورهای عضو با شیوههای جدید آموزش حفظ و قرائت قرآن آشنا شوند. هدف این است که فعالیتهای مربوط به توسعه آموزش تجوید و حفظ قرآن در میان مسلمانان تقویت شوند و روند یاگیری قرآن از همه راههای ممکن تسهیل شود.
در این زمینه، آیسسکو از طریق فعالیتهای مختلف توجه زیادی به دستیابی به اهداف برنامه های قرآنی دارد و در تلاش است گروه ممتازی از حافظان قرآن که به تفسیر نیز مسلط هستند آماده کند تا به مسلمانانی که عربی نمیدانند در بهبود تلاوت و فهم آیات قرآن کمک کنند.
خانم ها و آقایان،
در پایان مایلم از فرصت استفاده کنم و بر آمادگی آیسسکو برای ترویج و توسعه فعالیتهای قرآنی از طریق مشارکت فعال با نویسندگان، موسسات قرآنی، سازمانهای مردمنهاد، و سازمانهای بینالمللی دینی که برنامهها و فعالیتهای قرآنی دارند، تاکید کنم. همچنین مایلم از برگزارکنندگان این مسابقات به دلیل زحماتشان و از شرکتکنندگان در این رقابتها به دلیل حضور ارزشمندشان تشکر کنم.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
در این بخش از مراسم یاد و خاطره دو استاد فقید؛ ابراهیم پورفرزیب(مولایی) و آیت الله موسوی لاری با تجلیل از خانواده های این دو خادم قرآن کریم گرامی داشته شد که سیدعباس میرداماد از طرف خانواده مرحوم استاد مولایی برای تجلیل به این مراسم آمده بود.
تجلیل از برگزارکنندگان قبلی و شخصیتهای اثرگذار با حضور حجتالاسلام والمسلمین امرودی معاون شهردار تهران، حمیدرضا طیبی رییس جهاد دانشگاهی، حجتالاسلام والمسلمین دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، لاله افتخاری نماینده مجلس، مهدی فیض معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، هاشمی وزیر بهداشت و... برنامه این بخش از مراسم آغازین مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان بود.
اسامی شرکت کنندگان پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمانردیف | کشور | رشته قرائت | رشته حفظ کل |
1 | ایران | وحید خزایی | محمد جواد محمدی مجد |
2 | افغانستان | سکندر حسین علی | سید صادق احسانی |
3 | اندونزی | مسلم | عبدالرشید صدیق |
4 | آمریکا | محمد زهیر حسینی | - |
5 | اتیوپی | - | عبدالوهاب عبدالقادر |
6 | سومالی | - | عمر علی محمود |
7 | ترکیه | عمر کمال ایبیش | - |
8 | تانزانیا | رضا محمد دوسا(جامعه المصطفی قم) | سامی عمر چیواکا |
9 | اوگاندا | - | عبدالله سادات کاگومی |
10 | پاکستان | محمد اکرام الله | حماد مصطفی |
11 | هندوستان | احتیاط ذکی | محمود الحسن |
12 | آذربایجان | علم الدین عبدالله یف | - |
13 | صربستان | ریجاد شیلوویک | عمار مودریک |
14 | تایلند | محمد کمال لدین لی عام | - |
15 | میانمار | - | نصیرالدین |
16 | تاجیکستان | صفر مراد حسین اف | میرزام الدین |
17 | بوسنی و هرزگوین | حسین آیکونیچ | سنانودین تاتارویچ |
18 | آلمان | مجید سعیدی نیکو | محمد حسین نظریان |
19 | سریلانکا | - | عبدالجبار محمد ایزد |
20 | سوریه | محمد باسم صندوق | محمد جمیل المحروس |
21 | بنگلادش | شهید الاسلام | مرشد عالم |
22 | بلژیک | آرمین رحیمی زاده | - |
23 | لبنان | حسین یوسف سید | محمود الکفری |
24 | بحرین | علی عبدالجبار الاویناتی | - |
25 | مصر | محمود کمال الدین محمود محمد ابراهیم | محمد نیاظیمحمد عبدالعزیز |
26 | عراق | عبدالعلی محمد قاسم الصادقی | علی اصغر شهید |
27 | برونئی دارالسلام | شهرین بن حاجی متنور | محمد زبیر حاج زینی |
28 | مقدونیه | جمائیل نوهیو | - |
29 | انگلیس | سید جلال معصومی | - |
30 | سنگال | علی بدرا انگام |
|
31 | آفریقای جنوبی | قائد دیوید | اسماعیل دیویدز |
32 | تاتارستان)روسیه) | الدار ثابت اف | - |
33 | موریتانیا | - | محمد نذیر یاد |
34 | جمهوری چچن)روسیه) | واحد اصحاب اف | - |
35 | فیلیپین | جاسم حاجی داود | محمد حبیب صدیق |
36 | کوزوو | فلامور کسامی | - |
37 | نروژ | فرید اروزگانی | - |
38 | مالزی | محمد حسینی بین محمور | محمد امیر اکمال بین خیرالاانور |
39 | کومور | مصطفی شریعتی | - |
40 | گامبیا | - | جبریل لو |
41 | دانمارک | علی الزیادی | - |
42 | استرالیا | مصطفی طاهری | - |
43 | نیجریه | ابراهیم اسماعیل | عبدالغنی انجوری |
44 | آفریقای مرکزی | - | محمد النور رماد |
45 | عربستان | - | عبدالله ابراهیم آل یعقوب |
هیات داوران پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان
داوران داخلی | ||
ردیف | نام و نام خانوادگی | رشته داوری |
1 | دکتر حمید رضا مستفید | وقف و ابتدا |
2 | دکتر محمد رضا ستوده نیا | تجوید |
3 | دکتر مهدی دغاغله | صوت |
4 | دکتر قاسم رضیعی | لحن |
5 | حجت الاسلام محمد حاج ابوالقاسم | حسن حفظ |
6 | معتز آقایی | هادی حفاظ |
7 | علی سرسرابی | رئیس کمیته فنی |
8 | دکتر رحیم خاکی | رئیس کمیته نظارت |
9 | استاد عبدالرسول عبایی | رئیس کمیته داوران |
10 | کریم دولتی | عضو نظارت |
11 | ذبیح الله روحی | محاسب و مسئول هماهنگی اتاق داوران |
اسامي داوران خارجي | |||
رديف | نام و نام خانوادگي | کشور | رشته داوري |
1 | طه محمد عبدالوهاب | مصر | لحن |
2 | اسحاق دانش | ترکیه | صوت |
3 | دکتر عقیل حسین منور | اندونزی | صوت |
4 | دکتر رفعت علی دیب | سوریه | وقف و ابتدا |
5 | محمود الکرخی شاکر محمد | عراق | لحن |
6 | عادل خلیل | لبنان | تجوید |
7 | عدنان قاسم موسی الصالحی | عراق | حسن حفظ |
8 | عبدالباسط امام تومارا | فیلیپین | عضو کمیته نظارت |
9 | شیخ عارف العسلی | سوریه | عضو کمیته نظارت |
از دیگر برنامه های برگزار شده در پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان
برگزاری دو سمینار آموزشی1-«شفاء» و 2- «سبک زندگی هوشمندانه» با سخنرانی دکتر حسین اقبالینسب در سالن سعدی برج میلاد
طراحی و اجرای مسابقه پیامکی« ذکر» ویژه حضار و میهمانان حاضر در سالن و بینندگان پخش مستقیم مسابقات
ارسال بلوتوثهای قرآنی ویژه حضار و شرکتکنندگان در سالن در حوزه ترویج آموزههای قرآن کریم با عنوان جرعه ای از کلام نور
برگزاری 27 محفل انس با قرآن کريم در سطح شهر تهران که قاریان و حافظان کشوری و بینالمللی و متسابقین شرکت کننده در مسابقات به تلاوت آیاتی از کلامالله مجید پرداختند.
برگزاری کارگاه آموزشی ارتقاء سطح متسابقینبرگزاری دو سمینار پژوهشی 1- همایش «وحدت اسلامی؛ چالشها و فرصتها از دیدگاه قرآن» به ریاست دکتر مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی
2- همایش «مطالعات میانرشتهای قرآن کریم (با تاکید بر روششناسی)» به ریاست دکتر علی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی
آئین اختتامیه مسابقات
مراسم اختتامیه پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان با حضور جمعی از مسئولان کشورمان 14 دیماه 1393 در سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد.
از جمله مقامهای حاضر در این مراسم میتوان به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی، سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه، حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، حجتالاسلام امرودی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران، حجتالاسلام حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران و جمعی از نمایندگان کشورمان در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد.
در ابتدای این مراسم وحید خزائی، نفر اول رشته قرائت این دوره از مسابقات به تلاوت آیاتی از کلامالله مجید پرداخت و در ادامه آن نیز «محمد نیازی محمد عبدالعزیز» از مصر و نفر اول رشته حفظ کل قرآن کریم آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کرد.
در ادامه این مراسم حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی کشور و دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان در سخنانی ضمن خیرمقدم به مسئولان و حاضران در این مراسم و تبریک میلاد پیامبر(ص)، گفت: این مسابقات حاصل نهالی است که سال 1364 توسط جهاد دانشگاهی و با عنوان مسابقات قرآن دانشجویان کشور کاشته شد.
وی افزود: افتخار داریم که براساس توصیههای مقام معظم رهبری که همیشه توصیه به انجام فعالیتها گزین داشتهاند، سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور از سال 1385 اقدام به برگزاری اولین و تنهاترین مسابقات قرآنی دنیای اسلام کرد. در این دوره که همزمان با اوج اسلامهراسی دشمنان علیه اسلام است دانشجویانی از پنج قاره جهان در این مسابقات که با شعار «قرآن؛ منادی رحمت، وحدت و کرامت انسانی» برگراز شده است، دور هم جمع شدند تا در لوای پرنور قرآن کریم بر وحدت و همدلی خود بیفزایند.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان تصریح کرد: دبیرخانه این دوره از مسابقات با تشکلهای قرآنی و دانشجویی بیش از 107 کشور دنیا ارتباط برقرار کرد و 77 کشور نمایندگانی را برای حضور در مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان معرفی کردند.
صابر فرزام در ادامه با اشاره به اینکه یکی از ویژگیهای این دوره از مسابقات گزینش متسابقان بود، گفت: به گفته بسیاری از داوران یکی از ویژگیهای این دوره از مسابقات که باعث تمایز آن از ادوار دیگر شده بود گزینش متسابقان در کشور مبدأ بود که در راستای کیفیسازی مسابقات انجام شد. در نهایت دانشجویانی از 45 کشور جهان برای حضور در این مسابقات پذیرفته شدند.
رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور با بیان اینکه در این دوره از مسابقات داورانی از هشت کشور دنیا حضور داشتند، خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی در حاشیه این مسابقات و همچنین 28 محفل انس با قرآن کریم درسطح شهر از جمله دیگر برنامههایی بود که در حاشیه این مسابقات صورت گرفت.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور فرمایشات مقام معظم رهبری را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده است، گفت: رهبر فرزانه انقلاب بر اینکه تلاوت، مقدمهای برای تدبر در قرآن کریم باشد، تأکید داشتهاند.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان اظهار کرد: بر همین اساس اصلیترین برنامه ما پژوهش و تدبر در قرآن کریم است و لذا دو همایش مطالعات میانرشتهای قرآن کریم و سمینار پژوهشی وحدت اسلامی برگزار شد که با استقبال بسیار خوبی همراه شد.
صابرفرزام بیان کرد: جهاد دانشگاهی به عنوان نهادهای حاصل انقلاب به تنهایی دو فعالیت بزرگ و گسترده بینالمللی را با عناوین خبرگزاری بینالمللی قرآن و مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان برگزار میکند. این مجموعه قصد دارد تا سومین فعالیت را که مغفول مانده است با عنوان مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم و بانک پایاننامههای قرآنی تأسیس کند.
در ادامه این مراسم کلیپی پخش شد و پس از آن نیز حجتالاسلام علی محمدی، نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه به بیان سخنانی پرداخت. وی در سخنان خود، ضمن خیر مقدم به حاضران در جلسه و تبریک آغاز هفته و گرامیداشت مقدم دانشجویان شرکتکننده در این دوره از مسابقات و تبریک به دست اندرکاران این دوره از مسابقات، گفت: همه میدانید که قرائت، تلاوت و حفظ قرآن فی نفسه امری مقدس و مبارک است اما همه اینها مقدمهای برای عمل به قرآن کریم است.
وی ادامه داد: قرآن کریم از ما خواسته است که به قرآن و احکام الهی توجه کنیم که روز قیامت قرآن کریم از ما سؤال خواهد کرد و همه ما در مقابل آن مسئول هستیم، «فَلَنَسْئَلَنَّ الَّذینَ أُرْسِلَ إِلَیْهِمْ وَ لَنَسْئَلَنَّ الْمُرْسَلینَ؛ هم کسانی که قرآن برآنها نازل شده(امت اسلام و مسلمین) و هم پیامبران به شدت از آنها سؤال خواهیم کرد». پیامبر اکرم(ص) فرمودند «انی مسئول و انتم مسئولین؛ از من سؤال می شود و از شما هم سؤال خواهد شد».
محمدی بیان کرد: امام باقر(ع) از جد بزرگوارش رسول اکرم(ص) حاملان قرآن را به صورت ویژه مورد خطاب قرار داده است و فرمودهاند «معاشران قرآن؛ آنچه که خداوند از قرآن به شما عطا کرده بترسید و به آن توجه داشته باشید، من رسول خدا، مسئولم و شما حاملان قرآن و معاشران با قرآن نیز مسئول هستید و از من درباره تبلیغ رسالات سؤال میشود و از شما حاملان قرآن از کتاب الهی، احکام الهی و قوانین و سنت قرآن سؤال میشود.
سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: در عصر حاضر به چند امر باید توجه داشتیم؛ یکی وحدت و همدلی امت اسلامی است چنانکه آمده است «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ...» که امر به وحدت و اعتصام به حبل الله است و هم از جدایی، تفرقه، افتراق و از هم گسستن نهی کرده است و حضرت علی (ع) در یک جمله جامع و کامل فرمودند « إنّ الله سبْحانه لمْ یعْط أحداً بفرْقةٍ خیْراً ممّنْ مضى، ولا ممّنْ بقی؛ خدای سبحان به عهدی در سایه اختلاف و تفرقه خیر، عزت و موفقیتی عطا نکرده است، نه در گذشته و نه در آینده» و در هر مقطع از تاریخ اسلام که مسلمانان با هم بودند و با اتحاد و برادری حرکت کردند، سربلند و سرافراز شدن و این امر دستور خداوند است «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ».
محمدی تصریح کرد: امیدوارم که قرآن را با تدبر تلاوت کنید و با تدبر و تأمل به آن عمل کنید به امید آن روزی که همه مسلمان و مؤمنان به این امور روی بیاورند و براساس تعالیم آسمانی قرآن کریم از عزت و عظمت بیش از گذشته برخوردار باشد.
در ادامه این مراسم گروه همسرایی قدر به اجرای برنامه پرداختند تا پس از آن یکی دیگر از سخنرانان مراسم اختتامیه پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان که محمد فرهادی، وزیر علوم تحقیقات و فناوری بود، به بیان سخنانی بپردازد.
فرهادی اظهار کرد: یکی از مهمترین جلوههای قدرت قرآن، تحرکبخشی و جنبشآفرینی است، در یک جمله قرآن کتاب تبرک نیست بلکه کتاب تحرک است و این کتاب قادر است تحولت شگرفی را در سطوح و لایههای زندگی شخصیت فرد و جامعه ایجاد کند و دنیای کهنه ما را بگیرد.
وی افزود: قرآن میتواند به جای دنیای کهنه ما، دنیای زنده و باطراوتی به ما هدیه کند. انقلابی که توسط قرآن برپا میشود انقلابی است در نگاهها و نگرشها که این تغییر، تأثیرات محسوسی بر دنیای بیرون میگذارد، چرا که تحولات بیرونی تابعی از تحولات درونی است. قرآن کتاب احیاگر و بیدارکننده است.
وزیر علوم در ادامه گفت: نهایت مقصود قرآن، هدایت آدمیان به سوی مبدا هستی است و این کتاب مبین به دلیل وحیانی بودن و کامل بودنش، به نحوی است که هر قشر و گروهی به طور خاص میتواند برای اعتلای هدف و ارتقای وسیله از آن درس بگیرد و پیشرفت حقیقی به دست آورد.
وی یادآور شد: زمانی که دانشجویان بر سر سفره قرآن قرار میگیرند بیتردید پیامهایی میگیرند که آن پیامها را از هیچ کتاب انسانساختهای، نمیتوانند به دست آوردند.
فرهادی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: قرآن کتابی است که حاوی جدیترین و موثرترین اصول و شیوههایی است که با پیادهسازی آنها میتوان به کالبد زندگی روح تازهای بخشید و با ذهنی پاک و روحی صاف، با امور مختلف زندگی روبرو شد.
در ادامه این مراسم علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنانی با اشاره به برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، اظهار کرد: مسئولان جهاد دانشگاهی در برگزاری این مسابقات همت بالایی داشتند که این همت باارزش است.
وی افزود: برای کسانی که طالبان علم هستند اینکه رجوع به قرآن و توجه به مفاهیم قرآنی داشته باشند یک آراستگی به زندگی آنها میدهد که این آراستگی از طرق دیگر قابل کسب نیست.
لاریجانی با اشاره به جایگاهی که حاملان قرآن از نگاه احادیث و روایات دارند، عنوان کرد: کسی که حامل قرآن باشد به طور طبیعی به دیگران شرافت دارد و حاملان قرآن نسبت به حاملان ثروت و قدرت شرافت دارند؛ اما اینکه چنین مقامی در حدیث نبوی آمده باشد، سرّی دارد. شاید با رجوع به قرآن متوجه این سر شویم.
وی ادامه داد: روشن است هر پدیدهای را کسانی میتوانند بهتر تعریف کنند که آن را به وجود آورده باشند؛ کسی که موجودی را به وجود آورد، بهتر از دیگران میتواند آن را تعریف کند. خداوند نازلکننده و به وجود آورنده قرآن است و بهتر از دیگران میتواند قرآن را تعریف کند؛ رجوع به خدا بهترین راه است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: خداوند در سوره نساء میفرمایند: ای مردم در حقیقت این برای شما از جانب خداوند نازل شده و برهانی است که نوری تابناک به سوی شما آمده است. قرآن هم به برهان و هم به نور اشاره کرده است و در سوره مائده نیز قرآن به عنوان روشنایی و کتاب روشن معرفی شده است.
وی یادآور شد: قرآن از آن جهت، برهان است که مبنای خردورزی و تعقل است و نور هم، خود روشنایی است و دیگران را روشنایی میبخشد. کتاب خدا، عامل روشنایی است و انسانها را از تاریکی به نور میرساند.
لاریجانی با بیان اینکه سعادت انسان بر این است که بتواند از تاریکیها نجات پیدا کند، عنوان کرد: امر کوچکی نیست که انسان هم در زندگی فردی و هم در زندگی اجتماعی از تاریکیها نجات پیدا کند و به سمت روشناییها برود. یک اجتماع، زمانی سعادتمند است که مسلک قرآنی پیدا کند.
وی خطاب به دانشجویان مسلمان در این مراسم عنوان کرد: عالم اسلام ظرفیتهای خوبی دارد که در گذشته این ظرفیتها وجود نداشت اما به هر حال مشکلاتی هم پیشرو قرار دارد؛ یکی از ظرفیتهایی که امروزه در جهان اسلام شاهد آن هستیم سطح تحصیلات بالا در کشورهای اسلامی است و تعداد تحصیلکردهها و دانشگاهیان در کشورهای اسلامی زیاد شده است.
وی در ادامه گفت: یکی از دلایل قیامها و انقلابهایی که طی سالهای اخیر شاهد آن بودهایم رشد جوامع اسلامی است؛ در ایران، مصر، سوریه، مالزی، اندونزی و... که کشورهای اسلامی هستند رشد زیادی طی سالهای اخیر اتفاق افتاده است و همین امر یک سرمایه بزرگ برای جهان اسلام است.
برگزیدگان پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان
(رشته قرائت)
ردیف | نام و نام خانوادگی | کشور |
1 | وحید خزائی | ایران |
2 | محمود محمد ابراهیم محمدکمال الدین | مصر |
3 | عبدالعلی محمد قاسم الصادقی | عراق |
(رشته حفظ کل)
ردیف | نام و نام خانوادگی | کشور |
1 | محمد عبدالعزیز محمد نیاظی | مصر |
2 | محمد جواد محمدی مجد | ایران |
3 | محمود الکفری | لبنان |